Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ



Άρθρο 6 – Ορισμοί για τους χώρους παραγωγής απορριμμάτων και τους υπεύθυνους της τήρησης καθαριότητας και των διατάξεων του Κανονισμού
1. Κατοικίες θεωρούνται οι αυτοτελείς χώροι, καθώς και τα συγκροτήματα κατοικιών, όπου κατοικούν, μόνιμα ή πρόσκαιρα, μεμονωμένα άτομα ή οικογένειες. Υπεύθυνοι για την καθαριότητα και την τήρηση των διατάξεων του παρόντος Κανονισμού είναι οι ιδιοκτήτες των κατοικιών, ενώ για τους κοινόχρηστους χώρους των συγκροτημάτων κατοικιών είναι οι διαχειριστές τους. Αν δεν υπάρχει διαχειριστής, τότε υπεύθυνοι είναι όλοι οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων και καταστημάτων του κτιρίου.
2. Επιχειρήσεις - Καταστήματα θεωρούνται οι αυτοτελείς χώροι, όπου λειτουργούν κάθε φύσεως εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς και τα κάθε είδους εργαστήρια και βιοτεχνίες. Υπεύθυνοι για την καθαριότητα και την τήρηση των διατάξεων του παρόντος Κανονισμού κατά περίπτωση είναι:
α) Για τις προσωπικές επιχειρήσεις, ο ιδιοκτήτης ή ο διευθυντής τους.
β) Για τις Ανώνυμες Εταιρείες, ο Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, Διευθύνων και Γενικός Διευθυντής.
γ) Για Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες Εταιρείες, καθώς και για τις Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης, ο διαχειριστής.
δ) Για Συνεταιρισμούς, ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
ε) Για Σωματεία, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
στ) Για Κοινοπραξίες αποτελούμενες από φυσικά πρόσωπα, τα πρόσωπα που τις αποτελούν.
ζ)Για Κοινοπραξίες αποτελούμενες από νομικά πρόσωπα, οι νόμιμοι εκπρόσωποι των νομικών προσώπων που τις αποτελούν.
3. Γραφεία θεωρούνται οι αυτοτελείς χώροι, όπου ασκείται οποιοδήποτε επάγγελμα, μόνιμο ή πρόσκαιρο. Υπεύθυνος για την καθαριότητα και την τήρηση των διατάξεων του παρόντος Κανονισμού είναι ο ιδιοκτήτης τους, νομέας ή κάτοχος του γραφείου.
4. Οικόπεδα θεωρούνται οι ακάλυπτοι χώροι, περιφραγμένοι ή μη, εντός ή εκτός σχεδίου. Υπεύθυνος για την καθαριότητα και την τήρηση των διατάξεων του παρόντος Κανονισμού είναι ο κύριος, νομέας ή κάτοχος του οικοπέδου.
5. Βιοτεχνικές μονάδες και εργαστήρια θεωρούνται οι στεγασμένοι ή υπαίθριοι χώροι, που χρησιμοποιούνται από βιοτεχνικές επιχειρήσεις για παραγωγική δραστηριότητα και υποστηρικτικές δράσεις. Στις μονάδες αυτές υπεύθυνος για την καθαριότητα και την τήρηση των διατάξεων του παρόντος Κανονισμού είναι ο ιδιοκτήτης και ο διευθυντής της μονάδας.
6. Υπεύθυνοι μεταφοράς και μεταφόρτωσης θεωρούνται όσοι εκτελούν τις αντίστοιχες εργασίες, καθώς επίσης και οι οδηγοί, οι χειριστές μηχανημάτων και γενικά κάθε προστηθείς από τους προαναφερόμενους επαγγελματίες.
7.  Για τις υπό ανέγερση οικοδομές κατοικιών, γραφείων, καταστημάτων κ.λ.π. υπεύθυνος είναι το φυσικό πρόσωπο ή ο νόμιμος εκπρόσωπος του νομικού προσώπου στο όνομα των οποίων έχει εκδοθεί η αντίστοιχη οικοδομική άδεια.
8.  Για τα κάθε είδους οχήματα, υπεύθυνος για την καθαριότητα και την τήρηση των διατάξεων του παρόντος Κανονισμού είναι το φυσικό πρόσωπο ή ο νόμιμος εκπρόσωπος του νομικού προσώπου, στο όνομα των οποίων έχει εκδοθεί η αντίστοιχη άδεια κυκλοφορίας του οχήματος. Για κάθε είδους οχήματα του Δημοσίου υπεύθυνος είναι ο Προϊστάμενος του Γραφείου Κίνησης και στην περίπτωση που τέτοιος δεν υπάρχει, ο Προϊστάμενος της αντίστοιχης υπηρεσίας στην οποία είναι χρεωμένο το όχημα και από την οποία παίρνει εντολές κίνησης.
9.  Ιδιοκτήτης οικοπέδου, ο οποίος απουσιάζει για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους από τον τόπο του ακινήτου του, υποχρεούται να αναθέσει σε τρίτο πρόσωπο την ευθύνη για την τήρηση και εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος Κανονισμού.
10. Όλοι ανεξαιρέτως οι κάτοικοι ή οι διερχόμενοι από το νησί μας, καθώς και όλοι οι φορείς του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, καθώς και οι Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμοί (Δ.Ε.Κ.Ο.), είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν τον παρόντα Δημοτικό Κανονισμό.
Άρθρο 7 - Υποχρεώσεις υπευθύνων του άρθρου 6 για τα εσωτερικά μη ογκώδη αστικά απορρίμματα.
1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Κανονισμού οι υπεύθυνοι καθαριότητας όπως ορίζονται στο άρθρο 6 του παρόντος Κανονισμού, υποχρεούνται:
α) Να γνωρίζουν και να τηρούν το καθορισμένο πρόγραμμα του Δήμου για την αποκομιδή απορριμμάτων.
β) Να τοποθετούν τα απορρίμματά τους συσκευασμένα σε καλά κλεισμένους και ανθεκτικούς πλαστικούς σάκους.
γ) Να εναποθέτουν τους παραπάνω σάκους μέσα στους κάδους μηχανικής αποκομιδής των απορριμμάτων πριν από την καθορισμένη ώρα διέλευσης του απορριμματοφόρου από την περιοχή τους.
2. Στις περιοχές όπου δεν εφαρμόζεται πρόγραμμα μηχανικής αποκομιδής των απορριμμάτων, τα προς αποκομιδή απορρίμματα πρέπει να εναποτίθενται, καλά συσκευασμένα σε πλαστικούς ανθεκτικούς σάκους, στις προκαθορισμένες από τον Δήμο θέσεις.
3.  Στις περιοχές όπου εφαρμόζεται πρόγραμμα μηχανικής αποκομιδής απορριμμάτων, οι κάδοι, οι συμπιεστές και κάθε άλλο μέσο προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων, τοποθετούνται σε καθορισμένες θέσεις σύμφωνα με την υφιστάμενη μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, η οποία είναι και η μόνη αρμόδια για τον καθορισμό και τον επανακαθορισμό των μόνιμων ή προσωρινών θέσεων. Κάθε παρεμπόδιση τοποθέτησης, κατασκευής εσοχών, τοποθέτησης προστατευτικών μέσων, μετακίνηση των κάδων μηχανικής αποκομιδής και μικροαπορριμμάτων καθώς και εσκεμμένη φθορά των παραπάνω μέσων, αποτελεί παράβαση και επισύρει σε βάρος του παραβάτη χρηματικό πρόστιμο, που διπλασιάζεται σε κάθε περίπτωση υποτροπής.
4. Κάθε επικόλληση αυτοκόλλητων, διαφημιστικών αφισών και η αναγραφή συνθημάτων σε κάδους μηχανικής αποκομιδής αποτελεί παράβαση, που επισύρει σε βάρος του παραβάτη χρηματικό πρόστιμο, που διπλασιάζεται σε κάθε περίπτωση υποτροπής.
5. Για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας, προστασίας του περιβάλλοντος και υπεράσπισης της αισθητικής του νησιού μας απαγορεύεται:
α) Η τοποθέτηση απορριμμάτων έξω από τους κάδους μηχανικής αποκομιδής ή άλλων μέσων προσωρινής αποθήκευσης.
β) Η εναπόθεση απορριμμάτων χωρίς την απαιτούμενη κατάλληλη συσκευασία.
γ) Η τοποθέτηση εντός των κάδων μαγειρικών ή μηχανικών ελαίων.
δ) Η ρίψη μαγειρικών ή μηχανικών ελαίων επί του οδοστρώματος, των πεζοδρομίων ή άλλων κοινόχρηστων χώρων. Τα μαγειρικά ή μηχανικά έλαια επιβάλλεται να παραδίδονται σε εγκεκριμένα συστήματα ανακύκλωσης. 
Για κάθε παράβαση αυτής της διάταξης ο Δήμος επιβάλλει σε βάρος του παραβάτη χρηματικό πρόστιμο που διπλασιάζεται σε κάθε περίπτωση υποτροπής.
6.  Στις περιοχές όπου δεν εφαρμόζεται μηχανική αποκομιδή απορριμμάτων και χρήση κάδων, οι παραπάνω υπεύθυνοι υποχρεούνται να εναποθέτουν τα στερεά απόβλητα σε πλαστικούς σάκους πολύ καλά κλεισμένους, ώστε να αποκλείεται η διαρροή του περιεχομένου τους και να τους τοποθετούν εμπρός από την κατοικία ή επιχείρησή τους το πολύ μία ώρα πριν από τη διέλευση του απορριμματοφόρου του Δήμου. Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση απορριμμάτων έξω από ξένη ιδιοκτησία ή το κρέμασμα τους σε δέντρα, κολώνες ή οπουδήποτε αλλού, καθώς και η ρίψη τους στο δρόμο ή το πεζοδρόμιο από οποιοδήποτε ύψος. Για τους παραβάτες των διατάξεων αυτών επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο που διπλασιάζεται σε κάθε περίπτωση υποτροπής.
7. Για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, χονδρεμπορικές επιχειρήσεις, super market, εμπορικά καταστήματα κ.α. που παράγουν μεγάλο όγκο στερεών αποβλήτων, των οποίων είναι δυνατή η συμπίεση, οι υπεύθυνοι υποχρεούνται να έχουν προηγουμένως ελαχιστοποιήσει με συμπίεση ή άλλο πρόσφορο τρόπο (περίδεση κ.λ.π.) τον όγκο των κάθε είδους απορριμμάτων και συσκευασιών που εναποθέτουν προς αποκομιδή. Εάν στην περιοχή δεν εφαρμόζεται μηχανική αποκομιδή ή ο όγκος των απορριμμάτων υπερβαίνει τις δυνατότητες των προσωρινών μέσων, οι υπεύθυνοι υποχρεούνται σε συνεννόηση με Δήμο να εναποθέτουν τα στερεά απόβλητα με την διαδικασία που προβλέπεται στην παρ. 1 του παρόντος άρθρου. Σε βάρος των παραβατών της διάταξης αυτής ο Δήμος επιβάλλει ανάλογα με τον όγκο των απορριμμάτων πρόστιμο που διπλασιάζεται σε κάθε περίπτωση υποτροπής.
8. Ιδιώτες ή επιχειρήσεις, που διατηρούν δικά τους μέσα προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων (κάδους, συμπιεστές, καλάθια κ.λ.π.), τα οποία βρίσκονται σε κοινόχρηστους ή ιδιωτικούς ακάλυπτους χώρους, οφείλουν να τα διατηρούν καθαρά και να προστατεύουν το περιβάλλον από κινδύνους διαρροής ή διασποράς αποβλήτων. Σε περίπτωση παράβασης της διάταξης αυτής ο Δήμος επιβάλλει σε βάρος του παραβάτη χρηματικό πρόστιμο , που διπλασιάζεται σε κάθε περίπτωση υποτροπής.
9. Τα απορρίμματα από την κουζίνα εστιατορίων, μαγειρείων, καφενείων, ουζερί, ψητοπωλείων, fast food ή κάθε άλλης εκμετάλλευσης δημοσίου ή ιδιωτικού φορέα που ασκεί δραστηριότητα εστίασης και σίτισης, πριν τοποθετηθούν στους παραπάνω σάκους, πρέπει να έχουν στραγγιστεί επιμελώς. Σε περίπτωση παράβασης της διάταξης αυτής ο Δήμος επιβάλλει σε βάρος του παραβάτη χρηματικό πρόστιμο, που διπλασιάζεται σε κάθε περίπτωση υποτροπής.
10. Απαγορεύεται η έκθεση απορριμμάτων, έστω και με τη σωστή συσκευασία που περιγράφεται στις προηγούμενες παραγράφους του ιδίου άρθρου, μέσα σε οικόπεδα ή σε ακάλυπτους χώρους που δεν είναι άμεσα ορατοί ή προσβάσιμοι από τα συνεργεία της Υπηρεσίας Καθαριότητας. Σε περίπτωση παράβασης της διάταξης αυτής ο Δήμος επιβάλλει σε βάρος του παραβάτη χρηματικό πρόστιμο, που διπλασιάζεται σε κάθε περίπτωση υποτροπής.
11. Ο Δήμος Αντιπάρου προωθεί προγράμματα ανακύκλωσης και διαλογής (χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικά κ.α.). Ενημερώνει, ευαισθητοποιεί και ενεργοποιεί τους πολίτες ότι όλοι έχουμε την υποχρέωση να συμβάλλουμε στην καλύτερη υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων. Απαγορεύεται να τοποθετούνται μέσα στους κάδους ανακύκλωσης οτιδήποτε πέρα από τα ανακυκλώσιμα υλικά
12. Τα ανακυκλώσιμα υλικά της προηγούμενης παραγράφου πρέπει να είναι πολύ καλά συσκευασμένα , συμπιεσμένα και δεμένα, ώστε να καταλαμβάνουν τον ελάχιστο δυνατό όγκο, να προκαλούν τη μικρότερη δυνατή αισθητική όχληση και να μη διασκορπίζονται.
13. Τα ανακυκλώσιμα υλικά της προηγούμενης παραγράφου με την παραπάνω συσκευασία πρέπει να εκτίθενται για αποκομιδή μόνο μετά τη λήξη του πρωινού ή απογευματινού ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων της τοπικής αγοράς.
14. Υλικά συσκευασίας εμπορευμάτων ή ανακυκλώσιμα υλικά με οποιαδήποτε συσκευασία, απαγορεύεται να τοποθετούνται μέσα στους κάδους μηχανικής αποκομιδής απορριμμάτων, καθώς αυτά λόγω του μεγάλου όγκου τους περιορίζουν τη χωρητικότητα των κάδων. Οι υπεύθυνοι υποχρεούνται να έχουν προηγουμένως ελαχιστοποιήσει τον όγκο στα πάσης φύσης απορρίμματα συσκευασίας που τοποθετούνται προς αποκομιδή (χαρτοκιβώτια, ξυλοκιβώτια κ.α.) διά της συμπιέσεως ή άλλου τρόπου (περιδέσεως). Σε περίπτωση παράβασης της διάταξης αυτής ο Δήμος επιβάλλει σε βάρος του παραβάτη χρηματικό πρόστιμο, που διπλασιάζεται σε κάθε περίπτωση υποτροπής.
15. Στις περιοχές όπου υπάρχουν κάδοι μηχανικής αποκομιδής απορριμμάτων, τα εσωτερικά μη ογκώδη απορρίμματα (εκτός των χαρτοκιβωτίων και λοιπών υλικών συσκευασίας) με τη συσκευασία που περιγράφεται στην πρώτη παράγραφο του παρόντος άρθρου, πρέπει να τοποθετούνται μόνο μέσα στον πλησιέστερο προς την ιδιοκτησία που τα παράγει κάδο.
16. Οι σακούλες απορριμμάτων πρέπει να τοποθετούνται μέσα στους κάδους με τρόπο που να επιτρέπει στο καπάκι του κάδου να ξανακλείνει ομαλά μετά τη χρήση. Όταν κάποιος κάδος μηχανικής αποκομιδής απορριμμάτων γεμίσει και δεν μπορεί να δεχθεί άλλες ποσότητες απορριμμάτων, τότε οι σακούλες των απορριμμάτων που δεν χωρούν πλέον σ΄ αυτόν δεν πρέπει να εγκαταλείπονται στο πεζοδρόμιο ή το οδόστρωμα, δίπλα ή έξω από τον κάδο, αλλά να μεταφέρονται και να φυλάσσονται σε κατάλληλους χώρους, όπου δεν δημιουργούνται προβλήματα σε γειτονικές κατοικίες και δεν είναι δυνατή η πρόσβαση σε κατοικίδια ζώα (π.χ. βεράντες, αυλές, υπόγεια, ειδικούς αποθηκευτικούς χώρους).
17. α) Φύλλα, ξερά άνθη, υπόλοιπα καθαρισμού κήπων, γκαζόν κ.α. εάν μεν έχουν μικρό όγκο και βάρος συσκευάζονται σε ανθεκτικούς πλαστικούς σάκους και τοποθετούνται εντός των κάδων ή συμπιεστών, όπως τα οικιακά απορρίμματα, εάν δε, έχουν μεγάλο όγκο, ακολουθείται η διαδικασία αποκομιδής ογκωδών αντικειμένων. Σε περίπτωση απορρίψεως τους επί του πεζοδρομίου χωρίς συσκευασία (χύμα) ή χωρίς να έχει τηρηθεί η διαδικασία αποκομιδής ογκωδών αντικειμένων, επιβάλλεται κάθε φορά στον υπεύθυνο πρόστιμο. Το πρόστιμο διπλασιάζεται σε περίπτωση υποτροπής ή ανάλογα με τον όγκο και την έκταση της κατάληψης.
β) Υπόλοιπα κοπής δέντρων, θάμνων, κλαριά κ.α. συσκευάζονται σε ελαφρά δεμάτια, δεμένα με ανθεκτικό σκοινί ή σύρμα για την εύκολη φόρτωσή τους. Για τον χρόνο προσωρινής εναπόθεσης προς αποκομιδή, εφαρμόζονται τα οριζόμενα για τα ογκώδη αντικείμενα.
γ) Υπόλοιπα χώματος και κοπροχώματος απομακρύνονται υποχρεωτικώς από τους υπεύθυνους με δικά τους μέσα. Απαγορεύεται η ανάμιξη τους με οικιακά απορρίμματα Στους παραβάτες επιβάλλεται κάθε φορά πρόστιμο. Το πρόστιμο διπλασιάζεται σε περίπτωση υποτροπής.
18. Τα τοξικά – επικίνδυνα απορρίμματα που περιγράφονται στο άρθρο 3 παρ. 3 συλλέγονται, αποκομίζονται και μεταφέρονται αποκλειστικά από τους υπεύθυνους, όπως αυτοί προσδιορίζονται στο άρθρο 6 του παρόντος Κανονισμού και τη σχετική νομοθεσία. Οι υπεύθυνοι οφείλουν να προβούν σε άμεση απομάκρυνσή των απορριμμάτων αυτών με δικά τους μέσα και μέχρι την ημέρα της αποκομιδής οφείλουν να κρατούν τα απορρίμματα συσκευασμένα σε ειδικούς προστατευμένους χώρους εντός της ιδιοκτησίας τους και να μην τα αφήνουν εκτεθειμένα στο πεζοδρόμιο, στο οδόστρωμα ή σε άλλους κοινόχρηστους χώρους. Η μη συμμόρφωση των υπευθύνων (εκτός όσων προβλέπονται από υγειονομικές ή άλλες διατάξεις) επισύρει κάθε φορά χρηματικό πρόστιμο ανάλογα με το είδος των απορριμμάτων.
19. Απαγορεύεται η ανάμειξη ειδικών και επικίνδυνων απορριμμάτων με τα οικιακά απορρίμματα και η τοποθέτησή τους σε κάδους και λοιπά μέσα αποκομιδής. Η ανάμειξη επικίνδυνων – τοξικών ή μολυσματικών απορριμμάτων ή αποβλήτων με οικιακά απορρίμματα από Ιατρεία ή άλλες επιχειρήσεις ή ιδιώτες, επισύρει χρηματικό πρόστιμο σε βάρος του παραβάτη και ανάλογα με την έκταση και τη σοβαρότητα της παράβασης, που διπλασιάζεται σε κάθε περίπτωση υποτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου