Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ



Άρθρο 4 – Υποχρεώσεις του Δήμου
Με βάση τον παρόντα κανονισμό ο Δήμος εκτελεί τις ακόλουθες δράσεις:
1.  Οργάνωση και επίβλεψη της συλλογής, αποκομιδής, μεταφοράς και διάθεσης των οικιακών μη ογκωδών δημοτικών απορριμμάτων, όπως αυτά περιγράφονται στο άρθρο 3 παρ. 1 περ. α και β του παρόντος Κανονισμού. Η αποκομιδή γίνεται, σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε περιοχής, βάσει προγράμματος που καταρτίζει ο Δήμος. Τα απορρίμματα μεταφέρονται με ειδικά μέσα του Δήμου σε χώρους υγειονομικής ταφής (Χ.Υ.Τ.Α.), εργοστάσια διαλογής ή ανακύκλωσης ή και όπου αλλού ορίσει η Δημοτική Αρχή.
2. Αποκομιδή, μεταφορά και διάθεση ογκωδών αστικών απορριμμάτων, όπως αυτά περιγράφονται στο άρθρο 3 παρ. 1 περ. γ και ε του παρόντος Κανονισμού, πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα και μετά από την ειδοποίηση της αρμόδιας υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου (τηλ. 22840-61570), ή βάσει άλλου ειδικού προγράμματος αποκομιδής, που καταρτίζεται από την Δημοτική Αρχή. Το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφασή του μπορεί να ορίσει ειδικό τέλος αποκομιδής ανά μονάδα αποκομιδής ή ανά κυβικό μέτρο, όταν πρόκειται για αποκομιδή πολλών ογκωδών αντικειμένων.
3.  Αποκομιδή, μεταφορά και διάθεση των ειδικών απορριμμάτων, όπως αυτά αναφέρονται στο άρθρο 3§2. Την αποκομιδή της συγκεκριμένης κατηγορίας απορριμμάτων υποχρεούνται να πραγματοποιούν με δικά τους μέσα και δική τους ευθύνη οι ιδιώτες ή οι φορείς από τις δραστηριότητες των οποίων προέρχονται τα ειδικά απορρίμματα. Ο Δήμος μπορεί κατά περίπτωση να αναλαμβάνει την υποχρέωση αποκομιδής των ειδικών απορριμμάτων, εφ’ όσον έχει τη δυνατότητα και την υποδομή να εκτελέσει σχετικό πρόγραμμα. Στην τελευταία περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν πριν από την αποκομιδή να έχουν καταβάλει το προβλεπόμενο τέλος αποκομιδής ανά τόνο ή ανά κυβικό μέτρο, όπως αυτό καθορίζεται κάθε φορά με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
4. Καθαριότητα των εξωτερικών χώρων με την περισυλλογή και απομάκρυνση μικροαπορριμμάτων από τα μέσα προσωρινής εναπόθεσης ή από οδούς, πλατείες, άλση και κοινόχρηστους χώρους. Η συχνότητα και οι μέθοδοι καθαρισμού ορίζονται από τον Δήμο, ανάλογα με τις ανάγκες, τις δυνατότητες και τα διαθέσιμα μέσα. Για να διατηρούνται οι εξωτερικοί χώροι καθαροί, ο Δήμος υποχρεούται να τοποθετεί σε κατάλληλες αποστάσεις εύχρηστα δοχεία απορριμμάτων, ή άλλους ειδικούς κάδους υποδοχής υπολοίπων κατανάλωσης, μικροαπορριμμάτων κ.λ.π. τα οποία οφείλει να διατηρεί καθαρά, αποκομίζοντας το περιεχόμενό τους σε τακτά χρονικά διαστήματα.
5. Ενημέρωση των δημοτών για τα προγράμματα και τα δρομολόγια των οχημάτων αποκομιδής απορριμμάτων, τις τυχόν αλλαγές, τα προγράμματα και δρομολόγια των λοιπών μέσων και τις ώρες σάρωσης και πλύσης των οδών και κοινόχρηστων χώρων.
6. Γνωστοποίηση του παρόντος Κανονισμού, όπως προβλέπει το άρθρο 79 του Ν. 3463/2006 Φ.Ε.Κ.Α 114/8.6.2006 (Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων).
7. Λήψη εκτάκτων μέτρων για την καθαριότητα της νήσου, όταν αυτό απαιτείται λόγω καιρικών συνθηκών, τοπικών ιδιαιτεροτήτων ή εκτάκτων γεγονότων.
8. Προώθηση προγραμμάτων ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή ή άλλες κατάλληλες μεθόδους, όπως προβλέπεται από το Νόμο 2939/2001 για την «Εναλλακτική διαχείριση συσκευασιών και άλλων προϊόντων».
9.  Επί πλέον ο Δήμος :
α) Συμμετέχει σε πρωτοβουλίες εναλλακτικής διαχείρισης στερεών αποβλήτων
β) Ιδρύει και χρησιμοποιεί δίκτυα σταθμών μεταφόρτωσης.
γ) Ελέγχει την ασφαλή διακίνηση και διάθεση επικίνδυνων αποβλήτων.
δ) Προμηθεύεται και χρησιμοποιεί σύγχρονο εξοπλισμό.
ε) Αναπτύσσει ολοκληρωμένη επικοινωνιακή πολιτική, στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας αντιμετώπισης των προβλημάτων.
στ) Συμβάλλει στην συνεχή και επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, ως αναγκαία προϋπόθεση για την αποτελεσματική εφαρμογή του παρόντος Κανονισμού.
ζ) Ενισχύει την περιβαλλοντική αγωγή, με έμφαση στα παιδιά και τους νέους και συνεργάζεται με εθελοντικές ομάδες και μη κερδοσκοπικούς φορείς προστασίας του περιβάλλοντος.
Άρθρο 5 – Ειδικές διατάξεις
1.  Ο Δήμος δεν υποχρεούται στη συλλογή και αποκομιδή των απορριμμάτων – αποβλήτων του άρθρου 3 παρ. 3 και όσων χαρακτηρίζονται επικίνδυνα ή διέπονται από ειδικές διατάξεις όπως: Ραδιενεργά απόβλητα, εκρηκτικές, εύφλεκτες και διαβρωτικές ουσίες, καταλύτες αυτοκινήτων, απόβλητα προερχόμενα από εξαγωγή, επεξεργασία και αποθήκευση μεταλλευτικών πόρων, γεωργικά απόβλητα προερχόμενα από κατάλοιπα ζωικού κεφαλαίου ή από χρήση γεωργικών φαρμάκων, λιπασμάτων, εντομοκτόνων κ.α.
2. Ο Δήμος δεν υποχρεούται στην αποκομιδή οποιονδήποτε στερεών αποβλήτων του άρθρου 3, όταν αυτά παράγονται σε ποσότητες τέτοιες, ώστε να μην είναι σε θέση με τις υπάρχουσες δυνατότητες του να ανταποκριθεί στις εργασίες αποκομιδής ή διάθεσης ή όταν αυτά παράγονται σε χώρους απρόσιτους και απομακρυσμένους, όπως μεταφορά ογκωδών και βαρέων οχημάτων ή μηχανημάτων βιοτεχνιών που εγκαταλείπονται σε ιδιωτικούς ή κοινόχρηστους χώρους.
3. Ο Δήμος δεν υποχρεούται στη διαχείριση των υγρών αποβλήτων που εκχύνονται στο έδαφος και σε υδάτινους αποδέκτες, καθώς και τα αέρια απόβλητα που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα.
4. Ο Δήμος δεν υποχρεούται στον καθαρισμό προαυλίων και πρασιών, που ανήκουν σε ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς.
5.  Ο Δήμος δεν υποχρεούται να αποκομίζει τα απορρίμματα που παράγουν ιδιωτικοί φορείς, οι οποίοι πραγματοποιούν εκδηλώσεις ή μισθώνουν χώρους, οι οποίοι ανήκουν σε φορείς απαλλασσόμενους της καταβολής ανταποδοτικών τελών. Στην περίπτωση αυτή και εφ’ όσον διαπιστωθεί ότι οι φορείς αυτοί παρέχουν προς χρήση ή εκμετάλλευση τα ακίνητά τους σε υπόχρεους καταβολής τελών ιδιώτες, ο Δήμος δικαιούται να βεβαιώνει ανάλογα ανταποδοτικά τέλη σε βάρος των ενοικιαστών ή χρηστών του χώρου.
6. Η καθαριότητα των δημοσίων και δημοτικών χώρων, που χρησιμοποιούνται από διάφορους φορείς για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, ανήκει στους διοργανωτές, οι οποίοι οφείλουν να διατηρούν τους παραχωρούμενους χώρους καθαρούς κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων και μετά το πέρας αυτών τους αποδίδουν στην κοινή χρήση, στην κατάσταση που τους παρέλαβαν. Ο Δήμος αναλαμβάνει την αποκομιδή των απορριμμάτων, μετά το πέρας των εκδηλώσεων, μόνον κατόπιν συνεννοήσεως των διοργανωτών με τον Δήμο και καταβολής του προβλεπόμενου τέλους, όπως αυτό καθορίζεται κάθε φορά με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε κάθε περίπτωση, τα απορρίμματα, πρέπει να αποθηκεύονται προσωρινά σε μέσα μηχανικής αποκομιδής ή οι υπεύθυνοι να τα συσκευάζουν κατάλληλα και να τα τοποθετούν σε σημεία που υποδεικνύει ο Δήμος.
7. Σε περίπτωση ανωτέρας βίας, λήψης εκτάκτων μέτρων, για λόγους δημόσιας τάξης ή διακοπής λειτουργίας των χώρων διάθεσης απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.), ο Δήμος, μετά από σχετική ενημέρωση των δημοτών, δικαιούται να τροποποιεί ή και διακόπτει μερικά ή συνολικά τα προγράμματα αποκομιδής, μέχρις ότου αρθούν τα έκτακτα μέτρα ή επαναλειτουργήσουν οι χώροι διάθεσης. Στις περιπτώσεις αυτές, ο Δήμος, λαμβάνει κάθε πρόσφορο μέτρο για τον περιορισμό της επιβάρυνσης της υγείας των πολιτών.
8.  Η ιστορία και η πολιτιστική ταυτότητα της Αντιπάρου, τα αγάλματα, τα μνημεία και κάθε χώρος ή αρχιτεκτονικό στοιχείο, που προστατεύεται από την κείμενη νομοθεσία για το φυσικό κάλος ή την ιστορική του αξία, πρέπει να διατηρούνται καθαρά. Η ρύπανση ή καταστροφή με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο των μνημείων, αγαλμάτων, αρχαιολογικών χώρων και λοιπών δημόσιων χώρων και κτιρίων, αποτελεί παράβαση του παρόντος Κανονισμού και επισύρει σε βάρος του παραβάτη χρηματικό πρόστιμο ανάλογα με την έκταση και τη σοβαρότητα της ρύπανσης, που διπλασιάζεται σε κάθε περίπτωση υποτροπής, ενώ επίσης καταλογίζονται σε βάρος του παραβάτη και όλες οι σχετικές δαπάνες αποκατάστασης, όπως αυτές προκύπτουν μετά την αυτοψία και σύνταξη σχετικής έκθεσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.
9. Ο αστικός εξοπλισμός (παγκάκια, κάγκελα, κολώνες ηλεκτροφωτισμού, στέγαστρα στάσεων λεωφορείων, κάδοι, συμπιεστές, καλάθια και λοιπά μέσα προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων, πινακίδες κ.τ.λ.) πρέπει να διατηρείται καθαρός, ώστε να ανταποκρίνεται στο λειτουργικό σκοπό του και να μην αποτελεί εστία μόλυνσης ή αισθητικής υποβάθμισης του νησιού. Η ρύπανση ή καταστροφή των στοιχείων του αστικού εξοπλισμού του Δήμου αποτελεί παράβαση και επισύρει σε βάρος του παραβάτη χρηματικό πρόστιμο ανάλογα με την έκταση της ρύπανσης, που διπλασιάζεται σε κάθε περίπτωση υποτροπής, ενώ επίσης καταλογίζονται σε βάρος του παραβάτη και όλες οι σχετικές δαπάνες αποκατάστασης, όπως αυτές προκύπτουν μετά την αυτοψία και σύνταξη σχετικής έκθεσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου