Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

ΓΕΝΙΚΑ




Προτεραιότητα της Δημοτικής αρχής αποτελεί το καθαρό νησί. Ένα νησί αντάξιο της ιστορίας και του πολιτισμού του και ένα περιβάλλον όμορφο και υγιές.
Η Υπηρεσία Καθαριότητας ως σύνολο αλλά και ο καθένας μας ξεχωριστά πρέπει να συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις για να διατηρήσουμε το νησί μας καθαρό, για να δώσουμε στην Αντίπαρο την εικόνα που δικαιούται και που όλοι επιθυμούμε. Το σημαντικότερο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι βεβαίως μια καλά οργανωμένη και πλήρως εξοπλισμένη υπηρεσία καθαριότητας. Αυτό όμως δεν είναι
αρκετό. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συνεργασία και η ενεργός συμμετοχή των Δημοτών στην προσπάθεια, στη βάση ενός πλαισίου αρχών που θα καθορίζει τους όρους αυτής της συνεργασίας. Αυτό επιχειρεί ο παρών κανονισμός.
Η ραγδαία κακοποίηση του περιβάλλοντος στην εποχή μας καθιστά επιτακτική την ανάγκη να το προστατεύσουμε και να το διαχειριστούμε σωστά, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια ικανοποιητική ποιότητα ζωής για μας και τα παιδιά μας.
Αυτό το καθαρό περιβάλλον που σε όλο πλέον τον κόσμο θεωρείται κοινωνικό αγαθό, εμπίπτει άμεσα στις αρμοδιότητες και ευθύνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχει την ευθύνη για τη δημόσια υγεία, την θέσπιση σχετικών κανόνων, την διαχείριση των μέσων καθαριότητας και τις υποχρεώσεις των πολιτών. Γιατί η ανεξέλεγκτη ρύπανση αποτελεί σήμερα το σημαντικότερο παράγοντα που απειλεί την δημόσια υγεία, υποβαθμίζει το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής και δυσφημεί τον τόπο μας που είναι σημαντικός τουριστικός προορισμός.
Η καθημερινή δράση κατά της ρύπανσης χρειάζεται αυξημένη οικολογική συνείδηση από την τοπική κοινωνία καθώς ενεργεί συμπληρωματικά και ενισχυτικά με τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και των μέσων καθαριότητας, που πραγματοποιείται σε διαρκή βάση από την Δημοτική αρχή με την εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών και την βέλτιστη αξιοποίηση των ανταποδοτικών εσόδων του Δήμου.
Σ’ αυτή τη συνεχή προσπάθεια σημαντικός είναι και ο ρόλος που μπορεί να έχει η θέσπιση και η αυστηρή εφαρμογή ενός σύγχρονου κανονισμού καθαριότητας που θα ρυθμίζει την καθημερινότητα του νησιού στα θέματα αυτά και θα καλύπτει όλο το πλέγμα των σχέσεων πολιτών και υπηρεσίας, με ξεκάθαρους όρους σε ότι αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις και των δύο.
Ο κανονισμός καθαριότητας είναι σχεδιασμένος να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και να υπηρετεί αρχές και στόχους που αφορούν την τήρηση της καθαριότητας, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, την βελτίωση της λειτουργικότητας του νησιού και της ποιότητας ζωής των κατοίκων και την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων (στερεά απόβλητα). Εκτός των παραπάνω βασικό του μέλημα είναι η ενημέρωση των πολιτών και η ενίσχυση της ενεργού συμμετοχής των στην προσπάθεια αυτή που αποτελεί προϋπόθεση επιτυχίας.
Με βάση τα παραπάνω και έχοντας υπόψη την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 79 του Ν.3463/2006 ΦΕΚ 114/8-9-2006 Κώδικα Δήμων & Κοινοτήτων) ο νέος Κανονισμός Καθαριότητας του Δήμου Αντιπάρου κωδικοποιημένος, ως εξής :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου